VIŠESTRUKO UBISTVO NIJE SLUČAJNOST

IMG_7446Povodom višestrukog ubistva u Žitištu, u kom je život izgubilo pet osoba a 22. ranjeno, ženske organizacije ponovo upozoravaju na činjenicu da država zatvara oči pred problemom nasilja nad ženama.

Otac žene koju je bivši muž ubio u Žitištu, izjavio je za medije da je nasilnika prijavljivao ranije, ali da odgovor institucija nije dobijao.

Nereagovanje zajednice na muško nasilje prema ženama i tolerancija prema zlostavljanju dovodi do tragičnih ishoda za žene i čitavu zajednicu, rečeno je u saopštenju Mreže “Žene protiv nasilja”.

“Institucije i zajednica moraju reagovati pre, a ne posle zločina! Patrijarhalni obrasci ponašanja duboko su ukorenjeni u našem društvu i dozvoljavaju muškarcima da žene tretiraju kao imovinu i umesto njih donose odluke, a to ide toliko daleko da muškarci u ovoj zemlji svake godine oduzmu živote od između 30 i 40 žena. Ovo je 16 ubistvo žene u ovoj godini počinjeno od strane člana porodice ili partnera.”, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci upozoravaju da je ovakva tragedija posledica nereagovanja društa na nasilje prema ženama, ali i na činjenicu da u Srbiji još uvek postoji veliki broj nelegalnog oružja, koji se teško može iskoreniti.

Zločin u Žitištu počinjen je kalašnjikovim, za koji nije moguče imati zakonsku dozvolu.

Tim povodom, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je da je u kući osumnjičenog pronađeno još ilegalnog oružja- jedna puška i municija.

On je dodao da se 95 odsto zločina u Srbiji uglavnom počini oružjem koje se poseduje ilegalno.

Podsetimo, pet osoba je ubijeno i 20 ranjeno u mestu Žitištu, kod Zrenjanina, kada je jedan muškarac ušao u lokalni kafić i počeo da puca iz automatske puške koju je imao nelegalno, prvo na svoju bivšu ženu a potom i na goste lokala.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.