STROŽE KAZNE ZA NESAVESNE VLASNIKE

Pitanje problema posedovanja oružja i nasilja u porodici novi Zakon o oružju i municiji uopšte ne dotiče, izjavila je za “Dok nije kasno” predsednica Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, Zorica Subotić.

Zorana Subotić, predsednica NAOS-a.

Zorana Subotić, predsednica NAOS-a.

Ovaj zakon, kako kaže, odnosi se pre svega na legalne vlasnike oružja, uslove pod kojima se može posedovati oružje, način dobavljanja oružja, te način trgovine oružjem. On se ne dotiče nasilja i veze između nasilja i posedovanja oružja, time se zasebno bavi Krivični zakonik.

Slučajevi zloupotrebe oružja koji dođu u medije uglavnom se odnose na upotrebu nelegalnog oružja, kojim se novi zakon takođe ne bavi, već je restriktivno usmeren ka legalnim vlasnicima oružja, objašnjava Subotić.

“Zakon neće uticati na manju upotrebu oružja u kriminalnim delima ili delima nasilja u porodici. Često se stavlja znak jednakosti između svih vlasnika oružja, i legalnih i nelegalnih, i to mi nije jasno. Statistike kažu da u ukupnom broju krivičnih dela počinjenih uz upotrebu oružja, registovani vlasnici oružja čine tek nešto malo iznad dva odsto broja procesuiranih slučajeva, a Zakon o oružju i municiji upravo njih dodatno opterećuje”, navodi naša sagovornica.

Rizik po bezbednost svih građana predstavlja velika količina nelegalnog oružja koja se drži po kućama u uslovima nepredviđenim za držanje oružja i tada često dolazi do nezgoda, pa čak i zloupotreba.

Da bismo smanjili broj ovog oružja moramo edukovati narod, ističe Subotić, i dodaje da upravo to ne čini naša država.

“ Trebalo bi povećati donji limit kazne u slučaju da se kod nekoga otkrije nelegalno oružje, bez obzira na to da li je to primenio ili nije u nekom krivičnom delu. Najniža kazna za to delo treba da bude zatvorska”, zaključuje Subotić.

Ona međutim dodaje da to neće smanjiti nasilje, već samo slučajne nezgode, jer počinilac nasilja nađe način da nasilje čini, bez obzira na sredstvo.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.