REAGUJTE PRE ZLOČINA!

Protest u Beogradu- "Nijedna žena manje"

Protest u Beogradu- “Nijedna žena manje”

Verovatnoća da će žena koja trpi porodično nasilje biti ubijena, šest puta je veća ukoliko se u kući nalazi oružje, upozoravaju iz Mreže Žene protiv nasilje. 

Poslednji slučaj koji ovo potvrđuje je desio se u subotu 17. septembra, u mestu Nanomir kod Valjeva. Tada je Z.I. (47) lovačkom puštkom ubio njen suprug R.I. (57).

R.I. je, po navodima medija, još 2008. godine bio uslovno osuđen na 4 meseca zatvora jer je vršio nasilje u porodici prema sada pokojonoj Z.I. Tom prilikom, od njega su oduzeti pištolj i lovačka puška. Mediji navode i da supružnici već godinama nisu razgovarali, kao i da je R.I. zloupotrebljavao alkohol i bio „stalno u sukobu sa komšijama i gotovo ni sa kim u selu nije bio u dobrim odnosima“. Na lični zahtev, R.I. je 2014. godine odobren zahtev za izdavanje oružja i vraćena lovačka puška, navodi se u saopštenju Mreže.

U saopštenju takođe traže odgovor na pitanje ko je čoveku koji je već uslovno osuđivan za nasilje u porodici, koji je godinama bio nasilan prema supruzi, koji je zloupotrebljavao alkohol i koji je bio konfliktan i u lokalnoj zajednici, odobrio vraćanje lovačke puške?

“Istorijat vršenja nasilja, posedovanje oružja i pristup oružju predstavljaju visok rizik u slučajevima nasilja u porodici, što je navedeno i u Posebnom protokolu za postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, donetom pre više od 3 godine. Istraživanja pokazuju da samo prisustvo vatrenog oružja u domaćinstvu šest puta pojačava verovatnoću da će žena koja preživljava nasilje biti ubijena, a nasilnikove pretnje vatrenim oružjem ovu verovatnoću pojačavaju čak dvadeset puta. Procena i upravljanje bezbednosnim rizicima od strane tužilaca i predstavnika/-ca drugih relevantnih institucija predviđena je i Konvencijom Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, čija je i Srbija potpisnica. I pored brojnih obraćanja i obećanja Ministra policije i predstavnika/ca drugih nadležnih institucija o suzbijanju i sprečavanju nasilja prema ženama, primena donetih zakonskih propisa ostaje deklarativna, a neispunjenje ovih obećanja žene plaćaju životima. Krajnje je nedopustivo i neprimereno da predstavnici/ce nadležnih institucija pozivaju žene da prijave nasilje i oglašavaju kampanje kojima se bore protiv istog, dok njihove kolege/-inice ne znaju i ne sprovode zakonom predviđene obaveze. Reagujte pre zločina, a ne posle!”, navodi se u saopštenju.

U Srbiji su od početka godine do danas od strane partnera ili člana porodice ubijene najmanje 24 žene, pokazuju podaci dobijeni iz medija.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.