NE UBIJA ORUŽJE NEGO ČOVEK

Slučaj u Žitištu, gde je 5 osoba izgubilo život a 22 ranjeno, ponovo je pokrenulo pitanje držanja oružja u legalnom i ilegalnom posedu.

Iako je novi Zakon o oružju i municiji koji je nedavno stupio na snagu, stroži od prethodnog, svakodnevica pokazuje suprotno.

Procenjuje se da u Srbiji još uvek ima između 200.000 i 900.000 komada oružja u ilegalnom posedu.

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost saopštilo je, nakon događaja u Žitištu, da bi policija trebalo da pojača kontrolu naoružanja građana, kako bi se sprečili slični slučajevi.

Međutim, pojedini građani smatraju da pooštravanje zakona za dobijanje dozvole za držanje oružja samo stvara kontraefekat.

Naš sagovornik, Petar Popović, ljubitelj je oružja i voleo bi da ga ima i da može da ga upotrebi u samoodbrani, ukoliko bi do toga ikada i došlo.

Redovno odlazi u streljanu, jer ga to opušta i voleo bi da jednog dana može da ponese svoje oružje.

Popović, za “Dok nije kasno” kaže da lakše dobijanje dozvola ne bi povećalo kriminal i nezgode.

Država bi trebalo da pooštri psihološke preglede, ali i da edukuje građane kako da koriste oružje, jer bi time smanjila negativne posledice.

Svaki normalan čovek koji nije nasilan i ne bavi se kriminalom, nije pretnja ni za državu ni za društvo, čak i ako poseduje oružje, zaključuje Popović.

Priču Petra Popovića, kao i slične i suprotne stavove i mišljenja relevantnih predstavnika vlasti i civilnog sektora na temu odgovornog posedovanja oružja  gledaćete u emisiji “Dok nije kasno”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.