KO UDARI ŽENU OD JUNA U ZATVOR

Od 1. juna stupa na snagu novi zakon, najavili su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović.

Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne. Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.
Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi“, poručio je Stefanović.
Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi se uticalo na decu da shvate šta je nasilje, da nije samo fizičko, da može biti verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.
Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.  “Mi smo primetili da sistem nije dobar unazad mnogo godina i da su često bili neadekvatni odgovori države. Zbog toga smo doneli novi zakon kojim se omogućavaju veća ovlašćenja policije”, rekao je Stefanović.
On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.
Ranije ste morali da idete na sud, a ako nema vidljivih povreda on biva pušten. Bilo je hiljadu razloga da do pravde ne dođe brzo. Danas žrtvu nasilja ostavljamo u domu, bez obzira kome pripada, nasilnik se izdvaja iz kuće i onda imate meru koja može biti izrečena i na 30 dana u kojoj tužilaštvo, policija i sudovi imaju vremena da sagledaju situaciju i donesu odluku koja mera se primenjuje, a žrtva nasilja u tom periodu je bezbedna“, podvukao je Stefanović.
Ukazao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka “udarite li na ženu ićićete u zatvor”.
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde rade, kako je ukazala ministartka Kuburović, užurbano na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje.  Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.
U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja.
Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je pet žena i jedno dete.
Izvor: Tanjug
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.