NIJEDNA ŽENA MANJE

“Nijedna žena manje, nijedna žrtva više”, jasno je reklo stotinjak žena okupljenih u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu, Kruševcu i Leskovcu, sa zahtevom da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene žrtve muškog nasilja. U roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja prošle godine, u Srbiji je ubijeno 7 žena.

Ovi datumi moraju ostati upamćeni kao dani masovnog muškog zločina prema ženama, sećanje na žene koje nisu više među nama i opomena državnim institucijama da njihovo nepostupanje ili pogrešno postupanje žene plaćaju životima”, izjavila je za “Dok nije kasno” Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra.

Glas žena iz pretežno ženskih nevladinih ženskih organizacija, kao i mnogih građana, upućen je, pre svega, državi kao opomena za njeno neadekvatno postupanje kada se radi o nasilju nad ženama i nasilju u porodici.

Većina žena ubijenih od strane partnera pre toga su se obraćale državi, ali za nepravilno postupanje ili nesavesno obavljanje svoje dužnosti iz državnih insitucija niko nije kažnjen.

“Mora da postoji saradnja među institucijama, ne sme da bude prećutkivanja informacija, što je bio slušaj u maju prošle godine, naše evidencije moraju biti bolje. Izveštaj o tome gde je bilo propusta u radu institucij u ovim masovnim ubistvima žena, nemamo ni nakon godinu dana”, upozorava ” Vanja Macanović iz AŽC-a.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.