NASILJE TRPE I DO 20 GODINA

Pema informacijama dobijenih od nevladinih organizacija koje se bave pitanjem nasilja nad ženama, broj korisnica njihovih usluga za 10 odsto je veći nego prošle godine. Ovaj podatak, međutim ne upućuje na to da je i samo nasilje nad ženama povećano, već može biti pokazatelj sve većeg poverenja u nevladine institucije, zbog čga im se žene koje trpe nasilje češće poveravaju i traže pomoć.

Do pravih rezultata ne može se doći bez relevantih i dugotrajnih istraživanja i iscrpne statistike, upozoravaju iz ovih organizacija. Žene koje se odvaže da nasilje prijave nekoj od institucija ili organizacija, ipak je još uvek mali i daleko ispod proseka zapadno-evropske žene.

Prema prošlogodišnjem izveštaju Mreže “Žene protiv nasilja” većina је prjavila nasilje koje traje od 1 do 4 godine (29%), sličan broj je onih koji nasilje trpe čak duplo duže odnosno od 5 do 1О godina (27%), dok svaka treća žena u Srbiji nasjlje trpi više od 1О, ра cak i 20 godina. Svega 10% korisnica prijavljuje nasilje koje traje do godinu dana. U najvećem broju slučajeva nasilnik je sadašnji supružnik i to u čak 52% slučajeva.

U razgovoru sa Pokrajinskim ombudsmanom saznajemo slične podatke. U njihovom komentaru takođe stoji i to da žene na Balkanu nasilje trpe gotovo 10 puta duže nego žene Zapadne Evrope, što je posledica jakih patrijarhalnih shvatanja, te nepoverenja u institucije i državu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.