LEGALIZACIJA ORUŽJA I U CRNOJ GORI

Posle Srbije, koja je imala otvoren poziv za legalizaciju tokom 2016-te godine, poziv za legalizaciju oružja bez posledica raspisalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.  Zakonom o oružju građanima data mogućnost da registruju oružje u Crnoj Gori bez dokaza o poreklu do 20. marta 2017. godine.

Prema odredbama tog Zakona, građani mogu da prijave posedovanje oružja koje drže nezakonito i da podnesu zahtev za izdavanje oružanog lista u kom će dati tačne podatke o oružju. Osim registracije, oružje se može onesposobiti ili prijaviti policiji radi predaje državi na raspolaganje – saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Protiv građanina koji postupi na navedeni način, kako se dodaje, ne pokreće se krivični postupak.

Iz MUP-a CG podsećaju da je 19. marta 2015. godine predato 1.270 zahtjeva za registraciju oružja koje su građani držali nezakonito. Krivičnim zakonikom (član 403 st. 1 i 2) propisano je da ko neovlašćeno nabavlja, nosi ili drži vatreno oružje čija je nabavka i držanje dozvoljeno, da će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine, a za oružje čija je nabavka zabranjena do pet godina.

Obzirom na to da rok za podnošenje zahtjeva za registraciju oružja koje građani drže nezakonito ističe 20. marta 2017. godine ponovo podsjećamo na mogućnost registracije istog“– navodi se u saopštenju.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.