NOVI ZAKON I STROŽE KAZNE ZA NELEGALNO ORUŽJE

Zbog povećanja broja ubistava, porodičnog nasilja i drugih teških krivičnih dela izvršenih upotrebom nedozvoljenog vatrenog oružja kao i blagih kazni koje sudovi izriču, država je reagovala pooštravanjem kaznene politike. Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje bi trebalo da budu usvojene tokom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, biće povećan zakonski minimum kazni zatvora za proizvodnju, držanje i promet nedozvoljenog i nelegalnog oružja. 

Do sada je bio propisan minimum od šest meseci zatvora za ta krivična dela, a u Nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakonika je predviđeno da minimalna kazna zatvora koju sud može da izrekne bude godinu dana, naglasila je ministarka pravde Nela Kuburović, prenela je agencija Tanjug. Kuburovićeva je ukazala na to da je Ministarstvo pravde usvojilo molbu Ministarstva unutrašnjih poslova za pooštravanje kazni s obzirom da se u poslednje vreme povećao broj teških krivičnih dela upravo zbog upotrebe nedozvoljenog oružja.

IMG_7650

foto: doknijekasno.net

Izmena Krivičnog zakonika je bila neophodna, jer su, kako je napomenula, sudovi pokazali blagu kaznenu politiku za ova krivična dela.”Ovim izmenama Krivični zakonik smo uskladili i sa Zakonom o oružju i municiji koji je počeo da se primenjuje u martu ove godine”, napomenula je Kuburović.

Nacrtom izmena KZ-a za krivično delo izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela predviđa se dupliranje minimalne kazne zatvora sa šest meseci na godinu dana, dok maksimalna kazna ostaje pet godina zatvora.

Za neovlašćeno držanje i promet oružja, municije i eksplozivnih materija kazne su takođe znatno povećane pa će umesto raspona od tri meseca do tri godine zatvora i novčane kazne biti zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

Ako drži oružje, municiju ili eksplozivna sredstva i materije koji nisu dozvoljeni građanima učiniocu tog krivičnog dela preti kazna od jedne do osam godina zatvora, umesto dosadašnjih šest meseci do pet godina.

Kada je u pitanju veća količina zabranjenog oružja ili sredstva velike razorne moći ili se delo vrši protivno pravilima međunarodnog prava učiniocu preti od dve do 12 godina zatvora, umesto dosadašnjih 10, a ista je kazna zaprećena i za neovlašćeno nošenje pomenutog oružja.

Za onoga ko neovlašćeno nosi oružje i municiju za čije nabavljanje i držanje koje ima dozvolu nadležnog organa, zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U prethodnom periodu niz krivičnih dela što u porodici što na “ulici” izvršeno je upravo zbog nelegalnog i nedozvoljenog oružja koje je u posedu izvršilaca.

Samo u jednom od njih nastradalo je pet nedužnih ljudi u kafiću u Žitištu koje je u noći između 1. i 2. jula Z.S. izrešetao automatskim oružjem, među njima i svoju suprugu.

Bane Jovanović zvani Safet (49) iz Mola 20. marta je u Molu iz pištolja ubio Matiju Petrovića (28) a ranio njegovu suprugu Renatu Vrecko (31), 11-godišnjeg sina i njihovu snahu Natašu Sunomar (23).

U Bečeju je, iste večeri, pre masakra u Molu, teško ranio nevenčanu suprugu Jelenu Stojkov (29), koja je nekoliko dana kasnije preminula u Novom Sadu.

Tada je ranio i Imrea Jožu (70), stanodavca njegove nevenčane žene.

MUP je između ostalog tim povodom prošlog meseca po drugi put pokrenuo akciju legalizacije oružja odnosno dobrovoljne predaje oružja i municije bez krivičnih posledica.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.