EDUKACIJA LEKARA U BORBI PROTIV NASILJA

Neprijavljivanje nasilja je krivično delo. Zdravstveni radnici su prvi svedoci nasilja. Iako im Protokol o postupanju nalaže da ga prijavljuju oni to retko čine. Jedan od problema jeste rastrzanost lekara između obaveza prema zakonu i obaveza prema pacijentima.

bolnica “Kada se žena požali da je bila izložena nasilju, ona često moli lekara da to ne prijavljuje, jer se boji da će imati posledica. Lekar je tada u velikoj dilemi šta da radi. Zato on treba da se obuči i da zna kako da postipi u toj situaciji”, objašnjava prof. dr Aleksandra Kapamadžija za “Dok nije kasno”.

Upravo je zbog toga Pokrajinski sekreterijat za zdravsvo, zajedno sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde, pokrenuo projekat “Zaustavi, zaštiti, pomozi” koji će se bazirati na edukaciji 1.850  zdavstvenih radnika  u svih 45 opština u Vojvodini.

“Ovo je jedna vrsta neformalnog obrazovanja za koje su potrebne dodatne stručne kompetencije. Mislim da je problem što poneki zdravstveni radnici osećaju ličnu odgovornost. Boje se šta će se ženi desiti ukoliko nasilje prijave, da li će nasilnik znati da se žena žalila, da li će joj institucije pomoći”, objašnjava Jasmina Ćuk, iz Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo.

Pored stručnosti u ovoj oblasti, naš zdravstveni sistem hronično pati od manjka zaposlenih, a viška pacijenata, što dodatno utiče na produbljivanje problema.

“Nažalost zdravstveni radnici u današnjem sistemu imaju jako malo vremena za pacijente, od 5 do 7 minuta. Oni samo zbrinjavaju fizičke povrede, što uopšte nije dovoljno da se udube u problem  nasilja u porodici”, kaže dr Kapamadžija, te  dodaje da je ovaj projekat samo jedan od alata koji će pomoći da lakše dođemo do rešenja.

Projekat se sprovodi u period od 2016. Do 2019. godine.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.