EDUKACIJA JE KLJUČ

Damir Mikec, jedan je od predstavnika Streljačkog saveza Srbije na predstojećoj Olimpijadi u Riju. Takmiči se u disciplini- vazdušni i MK pištolj. Do sada je učestvovao na dve OI- 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu.

Streljaštvo mu je najveća strast, ali nikada nije poželeo da puca iz pravog oružja u živu metu. Čak ga ni lov ne privlači.

Kao deo promocije sporta kojim se bavi često obilazi škole i upoznaje decu sa oružjem. Tada je primetio da najmlađe oružje privlači i zanima, ali da nemaju gotovo nikakvo znanje o tome kako da mu pristupe i kako treba da se ponašaju ako dođu u situaciju da se sa oružjem susretnu.

U Jugoslaviji su streljačke sekcije bile redovna stvar. Organizovana su mnoga školska takmičenja u streljaštvu, a mnoga su iznedrila i buduće olimpijce.

Danas, oružju pristupamo sa rezervom, deci je strogo zabranjen dodir sa njim. Međutim, stvarnost nas demantuje, jer je nezgoda sa oružjem mnogo više nego za vreme bivše Jugoslavije.

Upravo zbog toga, Damir zagovara stav da bi edukacija o oružju trebalo da se uvede u škole, jer bi time sprečili mnoge nesreće koje se dešavaju iz neznanja. Istovremeno mnoga deca bi svoje interesovanje ka oružju kanalisala kroz sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this page
Posted in Najnovije vesti.